Att tävla i trav

I Sverige är travtävlingar lite av en institution. En travtävling innebär inte bara vackra hästar som springer fort. Det är också en folkfest. Stämningen är hög och både kuskar, ägare och åskådare är på helspänn. Det är mycket som står på spel, och som publik kan det vara ett väldigt spännande skådespel.

Att tävla i trav har en lång historia, och i grund och botten är det ett folkligt nöje. Idag drar travtävlingar publik från alla samhällsskikt. Trav är en sport som kan förena människor och som kan fungera som ett gemensamt intresse. Att tävla i trav är alltid roligt, men det blir förstås extra härligt om man får tävla på en fin bana. Här kan du läsa om några av våra favoritbanor.

Svenska travbanor

Det finns idag 33 olika travbanor i Sverige. De är utspridda från norr till söder. På banorna ordnar man tävlingar för kallblod, varmblod och ponnyer.

Jägersro

Den första travbanan som startades i Sverige var Jägersro som ligger i stadsdelen Husie i Malmö. Banan är från år 1907, och idag tävlar man i både trav och galopp på Jägerso. Det är en av Sveriges största anläggningar för travträning och -tävling. Här anordnar man varje år ungefär hundra tävlingsdagar.

Solvalla

Solvalla ligger i stadsdelen Bällsta i Stockholm. Det är Sveriges nationalarena för trav, och invigdes 1927. Solvalla är den största travbanan i Norden. Här finns plats för 40.000 åskådare. Banan står värd för en av de mest kända travtävlingarna, nämligen Elitloppet.

Axevalla

Axevalla ligger på slätten utanför Skara. Banan invigdes 1956. Den är känd eftersom den har Sveriges längsta upplopp. Årets största evenemang är StoChampionatshelgen. Under den helgen har banan ungefär 30.000 besökare.

Bergsåker

Bergsåkers travbana ligger utanför Sundsvall i västra Norrland. Det är Sveriges tredje äldsta bana. Banan invigdes 1932 och är landets fjärde största. På Bergsåkers travbana hålls det tävlingar året runt.

Åby

Åbytravet ligger i Mölndal precis utanför Göteborg. Det är Sveriges näst största travbana. Banan invigdes år 1936. Här går flera av landets allra största och viktigaste lopp. Att tävla på Åbytravet är lite speciellt. Banan har nämligen något som kallas för ”open stretch” på upploppet. Det betyder att det finns ett eller flera extra spår på upploppet. Genom de extra spåren kan ekipage som ligger i innerspår utmana täthästarna och vara med och kämpa om förstaplatsen.

Regler att följa

I trav, precis som inom alla sporter, finns det en rad olika regler som man måste följa. Reglerna finns till för att alla ska kunna få tävla på lika villkor, men också för att skydda hästarna. En av de mest kända reglerna är att hästarna inte får galoppera eller gå i passgång under loppet. Hästens trav måste vara ren, annars kan den diskvalificeras från loppet. Ett ekipage bli diskat under följande omständigheter:

  • Om hästen galopperar en längre sträcka. Hur lång galopp som är tillåten varierar. I starten tillåts en galopp på 150 meter, men längre fram under loppet är bara 100 meter tillåtet. Under upploppet får hästen inte galoppera alls.
  • Om hästen galopperar mer än två gånger.
  • Om hästen går i mål i galopp.