Hästskötsel

Grunden för framgångarna på travbanan läggs i stallet. Här arbetar de verkliga hjältarna inom sporten, nämligen hästskötarna. Det finns mycket att göra i ett travstall, och det är ofta tungt och slitigt arbete. Boxar och spiltor ska mockas, staketen i hagarna ska lagas, höet ska in på loftet och stallgångarna ska sopas. Det är väldigt roligt att arbeta i ett stall, och gemenskapen med de andra hästskötarna utvecklas ofta till en stark vänskap, men det är också mycket som man måste hålla koll på. Att vara hästskötare kräver en hel del kunskap, och här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste sakerna som man behöver känna till.

Foder

Vilket foder man ger hästen kan vara avgörande för dess framgångar på tävlingsbanan, men också för dess allmänna hälsa och välmående. Många som inte är insatta i hästskötsel tycks tro att det räcker att hästar får gå och beta gräs, eller att man slänger åt dem lite hö eller havre då och då, men så är det naturligtvis inte alls. Det krävs mer eftertanke än så. En bra foderstat är ett matematiskt arbete, och det hela börjar med grovfodret. Man kan välja att ge sina hästar hö, ensilage eller hösilage, och det finns många olika åsikter om vilket som är bäst. Den diskussionen kommer vi dock inte att ge oss in på här. Däremot rekommenderar vi att ni skickar ert grovfoder på analys, vilken typ ni än väljer att fodra med. På det sättet får ni reda på vad det innehåller, och med utgångspunkt i det kan ni räkna fram en balanserad foderstat som passar just er hästs behov. Utifrån grovfodrets innehåll kompletterar ni sedan med pellets, müsli, vitaminer, mineraler eller vad ni nu föredrar att fodra med.

Sårvård

Alla hästar skadar sig ibland, och det är hästskötarens jobb att se till att skador förebyggs så långt det är möjligt. Hästens box eller spilta ska vara säker. Det är viktigt att se till att det inte finns några utstående spikar i brädorna, några stora ojämnheter i golvet eller några träflisor eller stickor på väggarna. Även hagen måste ses över på samma sätt. Skulle olyckan ändå vara framme är det viktigt att behandla såret så fort som möjligt. Det finns en rad olika sårtvättmedel på marknaden, och vilket ni väljer är upp till er. Gör rent såret noga och regelbundet, och lägg på en tjock salva så att inte flugor och andra insekter kommer åt det. För större sår, eller sår som inte läker som de ska, är det viktigt att ni kontaktar veterinär. Kanske behöver hästen få antibiotika.

Utevistelse

Hästar är skapade för att röra sig i flock över stora ytor. I det vilda springer de långa sträckor varje dag. Därför är dagens moderna tävlingshästars liv ganska onaturligt för dem. Många menar att tävlingshästar är allt för värdefulla för att gå ute i hage, speciellt tillsammans med andra hästar. Det kan vi bara beklaga. Vi anser att hästar mår bäst av att få vara så naturliga som möjligt, och det innebär daglig utevistelse tillsammans med andra hästar. På det sättet blir hästen lycklig, och en lycklig häst springer bättre på tävling.