Travets historia

Även om människans och hästens förhållande går mycket långt tillbaka i tiden är det bara sedan 1800-talet som man har tävlat i trav på det sätt som vi gör nu för tiden. Idag finns det travtävlingar över hela Sverige, och miljoner människor är engagerade i sporten på ett eller annat sätt, antingen som aktiva utövare, eller genom att satsa pengar på travloppen.

Det började på 1800-talet

I början av 1800-talet drog de första travtävlingarna igång i Sverige. De var oftast lokalt arrangerade eftersom det inte fanns någon nationell organisation ännu. Det skulle dröja till slutet av 1800-talet innan travsporten samordnades på en landsomfattande nivå, och då gjordes det framför allt för att man skulle kunna organisera aveln av travhästar. Det dröjde dock inte så länge innan travsporten och tävlingarna blev ett mål i sig, snarare än ett medel för att kunna avla fram bra hästar.

Importerade hästar

En viktig bidragande faktor till att travsporten fick möjlighet att börja blomstra under 1800-talet var att man började importera hästar. Det blev modernt bland välbeställda lantbrukare att importera hästar som var speciellt framavlade för att springa travlopp. Det bidrog med färskt blod till den svenska häststammen, och fungerade som en accelerator för den svenska travsporten. De importerade hästarna, i kombination med den folkliga förankringen, gjorde att travsporten växte explosionsartat, och idag är det en mycket populär sport.

Historiska hästar

Det finns många olika travhästar som har betytt mycket för sporten, både för att utveckla den och för att göra den känd bland allmänheten. Här kommer vi att lista några av de allra främsta.

Red Bon

Red Bon brukar kallas för den första svenska travstjärnan. Han var en brun varmblodstravare som föddes i USA år 1914, och importerades till Sverige 1922, som åttaåring. Han vann en rad olika lopp, och han blev far till tolv föl.

Centaur

Centaur var en kallblodstravare av rasen Nordsvensk. Han var en stor stjärna under 1930-talet, och han var den första hästen som travade under 1,40, vilket kallades för “drömgränsen”. Han innehade det svenska rekordet flera gånger, och han vann två stycken SM-guld.

Big Noon

Big Noon var inte bara en stjärna på hemmaplan, utan även internationellt. Han var den första som travade under 1,20, och han vann en rad stora lopp, både i Sverige och utomlands.

Lyon

Lyon föddes 1964. Han var den första svenskfödda travaren som kom upp i en miljon kronor i prispengar. Dessutom vann han titeln “Årets häst” tre gånger.

Ego Boy

Ego Boy är en av Sveriges kanske allra mest kända travhästar. Han födde 1969, men fick tyvärr en ganska kort karriär. Under sina aktiva år segrade han i hela 75% av de lopp som han startade i. Han vann Elitloppet 1973, men beklaglig nog dog han året därpå, efter att ha brutit en halskota.

Legolas

Legolas, som föddes 1976, hade en minst sagt sagolik karriär. När han började tävla vann han de första nitton lopp som han ställde upp i, och även efter det hade han stora framgångar.

Ina Scott

Ina Scott var en riktig stjärna. Bland annat vann hon det prestigefulla loppet Prix d’Amerique.