I Sverige hittar man många gårdar som föder upp travhästar. Det finns allt från småskaliga uppfödare till stora, kända gårdar. Gemensamt för dem alla är att det är uppfödarna som lägger grunden för den svenska travsporten. Utan engagerade och kunniga uppfödare får vi inga nya hästar, och utan nya hästar stannar sporten. Därför är vi på Stuteri Ess extra engagerade i just avel och uppfödning, och vi vill gärna uppmuntra fler att börja avla. Men innan man startar en avelsverksamhet finns det en hel rad saker som man behöver känna till. Här kommer vi att försöka kartlägga några av de viktigaste aspekterna när det kommer till avel av travhästar.
Både avel och uppfödning
För att lyckas som uppfödare finns det två olika aspekter som man måste fokusera på; avel och uppfödning. Det räcker inte att bara se till att betäcka sina ston med en förstklassig hingst, eller att äga en hingst som tar emot ston. Man måste också ha kunskap om att föda upp hästar, det vill säga om att ta hand om fölen och att träna dem till att bli bra travhästar. Det är viktigt att man väljer att investera i rätt sto för sitt föl, men det är minst lika viktigt att man vet hur man ska sköta om det dräktiga stoet och det nyfödda fölet, och att man är beredd att uppfostra, köra in och träna en unghäst. Detta är naturligtvis sådant som man kan ta in hjälp för, men då krävs det att man har ett kapital för att kunna betala ut löner.
Välja rätt hingst
Idag finns det ungefär 250 svenska och utländska hingstar som är aktiva inom aveln av travhästar. Tillsammans betäcker de runt 5000 ston per år. De flesta betäckningar sker genom insemination. När man väljer vilken hingst som ska betäcka ett sto finns det en rad olika aspekter att ta i beaktande. Man brukar titta på hingstens tävlingsmeriter, men man kan också utgå från tidigare avkommors resultat, eller efter hingstens lynne och utseende.
Älska det du gör
Att föda upp hästar kan ofta vara krävande. Det kan i princip liknas vid att ha två heltidsjobb. Man spenderar en stor del av sin tid i stallet, där man utför en lång rad olika fysiskt krävande arbetsuppgifter, men när man är färdig med det är man oftast långt ifrån färdig för dagen. De flesta uppfödare driver sin verksamhet som egna bolag, och det innebär att man måste sköta allt som har med det att göra vid sidan av det praktiska arbetet med hästarna. När man kommer in från en hel dag i stallet är det inte ovanligt att man får sätta sig ner med bokföring eller andra liknande sysslor. Därför är det viktigt att man verkligen älskar det man arbetar med. Om kärleken till hästarna och till travsporten finns där, är det ett mycket roligt och fritt jobb med många härliga förmåner. Till exempel får man vara utomhus mycket, man får motion på köpet, man hittar ofta nya vänner som är verksamma inom samma område, och framförallt får man uppleva den fantastiska relationen till hästarna.