Välkommen till Stuteri Ess

Här på vår blogg kommer du att hitta fakta om trav och travhästar av alla de sorter. Vi skriver om trav med både varmblod, kallblod och ponnyer. Vi kommer bland annat att skriva om uppfödning, hästskötsel, travträning och tävlingar, och om travets historia.

Uppfödning

Uppfödning ligger oss så klart varmt om hjärtat. Vi tycker att uppfödarna är viktiga, till och med så viktiga att vi skulle vilja kalla dem för huvudpersoner inom travsporten. Det är hos uppfödaren som allting börjar. Här formas fölet till den häst som det ska komma att bli. Utan duktiga uppfödare som är inriktade på att avla fram kvalitativa hästar finns det ingen framtid för travsporten. Därför lägger vi lite extra stor vikt vid just uppfödningen, både här på bloggen och i verkliga livet.

Skötsel

En annan mycket viktig aspekt av travsporten är skötseln av hästarna. Det kommer du att kunna läsa mycket om här, eftersom vi menar att det är en grundsten i att åstadkomma friska, glada och framgångsrika tävlingshästar. Skötseln av hästarna riskerar ofta att hamna lite i skymundan. Den får stå i bakgrunden medan strålkastarljuset riktas mot tävlingsbanorna. Det tycker vi är synd. Istället vill vi hylla alla de tjejer och killar som sliter som hästskötare, dag ut och dag in, i regn och rusk. För oss är de riktiga hjältar!

Träning och tävling

Vi skriver gärna och mycket om träning och tävlingar. Det är på tävlingsbanan det händer. Adrenalinet pumpar, hästarna är ryktade så att de blänker, hovarna är inoljade och publiken sitter på helspänn. Travtävlingar är någonting alldeles speciellt, och har du aldrig varit på en är det någonting som vi verkligen rekommenderar dig att uppleva. Men innan man kommer så långt som till tävling krävs det timmar och åter timmar av träning. Hästarna och tränarna sliter tillsammans, ivrigt påhejade av skötare, ägare och andra engagerade. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra, men oavsett vilket är det viktiga, avgörande timmar. Tiden man spenderar på att träna har man nämligen igen när man väl kommer ut på tävlingsbanan.

Travets historia

Travet som sport har en mycket lång historia. Människan sägs ha tämjt hästen ungefär 4000 år före Kristus, och sedan dess har människa och häst haft ett alldeles speciellt förhållande. Hästen har varit både arbetsredskap och vän, transportmedel och livskamrat. Det tog dock ytterligare 2000 år efter att hästen domesticerades och innan man uppfann bröstan, och det var först då man började kunna använda hästen som dragdjur. Från de draghästarna härstammar också dagens travhästar. Faktum är att de första tävlingarna med häst och vagn hölls redan i antikens Grekland, under Olympiaderna. De tävlingarna var i mångt och mycket lika dagens travtävlingar, även om det naturligtvis också finns många aspekter som har förändrats. Du kommer att kunna hitta inlägg som beskriver travets historia mer ingående här på bloggen.

Det finns också en lång rad kända travtränare och travhästar, både från Sverige och från andra delar av världen, som förtjänar att lyftas fram och hyllas. Här kommer vi att skriva om namnen som är värda att minnas, och förklara varför vi tycker att de är värda att lyftas fram.